Protože bych rád brzy zahájil první školení, dovolím si ctěného publika zeptat, jaká témata by vás nejvíce zajímala.
Zatím se mi přihlásil pouze jeden zájemce o práci lektora, ale přesto stále věřím, že nápad pořádat školení v rámci sdružení PVfree.net není ztracený. Co na to říkáte? Byli byste schopni mi napsat, jaká problematika vás nejvíce zajímá? Co byste se nejraději naučili?
Nemusíte se bát. Já sám jsem sice kdysi jako informatik pracoval, ale rychlost rozvoje moderních technologií je neúprosná, takže je spousta témat, která bych se sám rád naučil. Jistě ale chápete, že pořádat školení podle toho, co zajímá koordinátora vzdělávání, není zrovna to pravé, když vás může zajímat něco úplně jiného. Školení pořádaná občanským sdružením musejí především vyhovět členům tohoto sdružení, případně jejich rodinám nebo přátelům.
Nemusíte se bát, že se chystáme začít dělat nějaké suché školní hodiny, kde bude přednášející psát skřípající křídou po tabuli, klábosit a studentíci si budou zapisovat do sešitů nezáživná fakta. Jak možná víte (pokud jste někdy klubovnu navštívili), máme k dispozici několik strojů, na kterých se můžete učit prakticky používat různý (nejlépe otevřený) software, ale nemělo by zůstat jen u toho. Plánuji pořádat workshopy, kde si pod dohledem zkušeného lektora (snad se nějaký najde) naučíte na svých vlastních strojích provádět všelijaké konfigurace a instalace, třeba kompletní instalaci nějaké perspektivní distribuce Linuxu. A taky bych rád zorganizoval besedy a výměny zkušeností, kde se budeme podrobně věnovat nějakému tématu a navzájem si pomáhat zvládnout jeho úskalí.
Že je to spousta práce? No ovšem. Ale pokud najdeme ochotu v sobě samých, věřím tomu, že se nám to podaří. Mimochodem - říkal jsem vám už, že se nemusíte bát?