Problem na 5GHz

Ohrozim a blízké okolí

Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 15 lis 2009 (ned), 20:24

Zdravim, nedávno jsem s radkemPV vyměnili asuse za routerbord.
Od té doby jsem zaznamenal zvláštní chovaní.
Když zadám stránky pvfree.net tak mi porhlížeč odpoví: "Při pokusu kontaktovat server http://www.pvfree.net vypršel časový limit."

Nejzajímavější je natom to, že to děla občas, ale na komunikaci se světem to nema vliv, prostě se jen nedostanu na služby pvfree.net a stím spojené forum, wiki.

Když to nastalo poprvé, myslel jsem si, že je jen vypadak, protože internet jinak funguje dál.
A ještě jeden postřeh, když zadam do prohlížeče proxy iGW ITALSKÉ tak staránky funguji normálně.

Tu je diagnostika v době nefunkčnosti:

ping nix.cz
Statistika ping pro 195.47.235.3:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 4, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Přibližná doba do přijetí odezvy v milisekundách:
Minimum = 7ms, Maximum = 7ms, Průměr = 7ms

Příkaz PING na pvfree.net [93.99.60.251] s délkou 32 bajtů:
Vypršel časový limit žádosti.
Vypršel časový limit žádosti.
Vypršel časový limit žádosti.
Vypršel časový limit žádosti.

Statistika ping pro 93.99.60.251:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 0, Ztracené = 4 (ztráta 100%),



Výpis trasy k pvfree.net [93.99.60.251]
s nejvýše 30 směrováními:

1 1 ms < 1 ms < 1 ms 10.133.243.129
2 1 ms 1 ms 1 ms 10.133.5.241
3 2 ms 1 ms 1 ms 10.133.5.254
4 2 ms 3 ms 1 ms ipa251.gw4.pvfree.net [93.99.60.251]
5 * * * Vypršel časový limit žádosti.
6 * * * Vypršel časový limit žádosti.
7 ^C

a když to jede:

Příkaz PING na pvfree.net [10.133.255.1] s délkou 32 bajtů:

Odpověď od 10.133.255.1: bajty=32 čas=4ms TTL=60
Odpověď od 10.133.255.1: bajty=32 čas=3ms TTL=60
Odpověď od 10.133.255.1: bajty=32 čas=3ms TTL=60
Odpověď od 10.133.255.1: bajty=32 čas=3ms TTL=60

Statistika ping pro 10.133.255.1:
Pakety: Odeslané = 4, Přijaté = 4, Ztracené = 0 (ztráta 0%),
Přibližná doba do přijetí odezvy v milisekundách:
Minimum = 3ms, Maximum = 4ms, Průměr = 3ms

Výpis trasy k pvfree.net [10.133.255.1]
s nejvýše 30 směrováními:

1 1 ms < 1 ms 1 ms 10.133.243.129
2 1 ms 1 ms 1 ms 10.133.5.241
3 2 ms 2 ms 1 ms 10.133.5.254
4 2 ms 2 ms 2 ms 10.133.2.245
5 3 ms 2 ms 3 ms vvv.pvfree.net [10.133.255.1]

Trasování bylo dokončeno.

Napadá někoho, kde by mohl být problém ?
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod Badla » 15 lis 2009 (ned), 20:41

P.V.-KILLER píše:Příkaz PING na pvfree.net [93.99.60.251] s délkou 32 bajtů:
Napadá někoho, kde by mohl být problém ?

problem je v nastaveni DNS... neposlal jsi svoji konfiguraci PC, takze nelze urcit, zda je problem u Tebe, nebo na APcku... proste se ve chvili nefunkcnosti preklada www.pvfree.net na jeho verejnou IPadresu, coz je nesmysl, a proto to v te chvili nejede (dane PC, v tomto pripade web freenetu, neumi odpovedet na lokalnim rozhrani z vnejsi IP adresy zpet do lokalni site, je to fakticky nesmysl).
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6079
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 15 lis 2009 (ned), 20:55

Badla píše:neposlal jsi svoji konfiguraci PC


Win XP SP2
Firefox 3.5.5
adresu získávám automaticky z DHCP

Přípona DNS podle připojení . . . : ohrozim.pvfree.net
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fas
net NIC
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-80
Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ano
Automatická konfigurace povolena : Ano
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 10.133.243.150
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.192
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 10.133.243.129
Server DHCP . . . . . . . . . . . : 10.133.243.129
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 10.133.0.5
10.133.255.5
Zapůjčeno . . . . . . . . . . . . : 15. listopadu 2009 19:33:38
Zápůjčka vyprší . . . . . . . . . : 15. listopadu 2009 20:33:38

Vím,že tenhle problém měl i radekpv u rodiču, kteři jsou na tom routerbordu take připojeni, ale neměl čas to zjišťovat kde je problem. Za routerbordemj jsou připojeni celkem 4 uživatelé.

Zlobit to začalo až po prechodu na 5GHz.
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod Badla » 15 lis 2009 (ned), 21:17

P.V.-KILLER píše:Zlobit to začalo až po prechodu na 5GHz.

tak hledat duvod, proc APcko (0.5) vraci na dotaz verejnou IP adresu...
popr. mrknout do DNS cache v RBcku, zda to tam nejak podivne nevisi
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6079
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 15 lis 2009 (ned), 22:24

Badla píše: DNS cache v RBcku


To prosim najdu kde ? v RBcku nejse, znalej tak bych tam nerad neco rozvrtal.
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod Badla » 15 lis 2009 (ned), 22:49

P.V.-KILLER píše:
Badla píše: DNS cache v RBcku


To prosim najdu kde ? v RBcku nejse, znalej tak bych tam nerad neco rozvrtal.

to musi zjistit spravce, co to RBcko instaloval, kde udelal krpu. Rbcek je v siti nainstalovano nekolik desitek a zadne jine podobnym neduhem netrpi.
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6079
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod radekpv » 15 lis 2009 (ned), 23:10

to dnsko cykluje - jednou přeloží www.pvfree.net na veřejnou adresu, za pár minut na vnitřní
obávám se, že podobným cyklováním netrpí jen v ohrozimi - narazil jsem na to i v PV.
zmíněné klientské RBčko je jako bridge, dns překladů se vůbec neúčastní, je připojené na wrapa na kulturáku.
radekpv
 

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod ondrag » 15 lis 2009 (ned), 23:13

Kdopak najde chybu?

P.V.-KILLER píše: Servery DNS . . . . . . . . . . . : 10.133.0.5
10.133.255.5
Uživatelský avatar
ondrag
Člen rady a skupiny správců
Člen rady a skupiny správců
 
Příspěvky: 8172
Registrován: 07 dub 2004 (stř), 23:36

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 15 lis 2009 (ned), 23:19

ondrag píše:Kdopak najde chybu?

P.V.-KILLER píše: Servery DNS . . . . . . . . . . . : 10.133.0.5
10.133.255.5


10.133.255.5 ?
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod Badla » 15 lis 2009 (ned), 23:42

radekpv píše:zmíněné klientské RBčko je jako bridge, dns překladů se vůbec neúčastní, je připojené na wrapa na kulturáku.
v tom pripade je blbe nastavene DNS primo na routeru 0.5, odkud mu to podsouva blbe DNS adresy z dhcp
radekpv píše:obávám se, že podobným cyklováním netrpí jen v ohrozimi - narazil jsem na to i v PV.
muzes napsat, kde sis toho vsimnul jeste? ja o tom jeste neslysel

edit: ondra to uz napsal vyse, ma lepsi oci... 255.5 imho vubec nema v bindu vnitrni adresy site
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6079
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod ondrag » 16 lis 2009 (pon), 10:57

Zkus mrknout, prosím, jaká DNS teď přiděluje DHCP...
Uživatelský avatar
ondrag
Člen rady a skupiny správců
Člen rady a skupiny správců
 
Příspěvky: 8172
Registrován: 07 dub 2004 (stř), 23:36

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 16 lis 2009 (pon), 12:52

ondrag píše:Zkus mrknout, prosím, jaká DNS teď přiděluje DHCP...


PC jsem zapl pred chvili a porad tam je 10.133.0.5 a 10.133.255.5
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod Badla » 16 lis 2009 (pon), 13:16

P.V.-KILLER píše:
ondrag píše:Zkus mrknout, prosím, jaká DNS teď přiděluje DHCP...
PC jsem zapl pred chvili a porad tam je 10.133.0.5 a 10.133.255.5

ale ted uz by to melo byt lepsi, ze? ;)
DHCP serverem pro 5G sektor je 243.129, ve kterm bylo v dhcp.conf zadano blbe sekundarni DNS (opraveno na 0.37). Tudiz problem vyresen - k problemum dochazelo asi nahodile, kdyz stroj 0.5 nestihnul odpovedet v casovem intervalu (tusim 2s) a nasledoval dotaz na sekundarni DNS zaznam, coz byl 255.5.. ten ovsem odpovida (z pozice internetove brany) regulerne tak, ze vrati verejnou IP.
Pokud tedy k podobnemu problemu dochazi i jinde v PV (jak tvrdi radekpv), tak predpokladam stejny problem... v Ohrozimi problem eskaloval pravdepodobne i proto, ze stroj 0.5 je uz starecek, ktery takovy traffic nestiha, a proto cas od casu dochazelo k tomu, ze na dotaz o preklad DNS nestihnul zareagovat vcas.
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6079
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod P.V.-KILLER » 16 lis 2009 (pon), 13:19

Diky vsem zucastnenym za pomoc s vyresenim :ok: :pvfree:
Uživatelský avatar
P.V.-KILLER
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 285
Registrován: 01 říj 2004 (pát), 14:17
Bydliště: Ohrozim / BRNO

Re: Problem na 5GHz

Příspěvekod ohrozimak » 10 srp 2011 (stř), 13:16

Mám jen menší info co sem zjistil a jestli to má vliv myslím že nejspíš jo .

při skenu z 1 rádia na 5ghz v ohrozimi sem zjistil že AP pvfree vysílá na 140 kanále - ALE ? na tom stejným valí ještě PLnet - 140 kanál řek by sem že je tam pak hezkej gulášek v eteru dá se odladit ?
Uživatelský avatar
ohrozimak
Diskutér
Diskutér
 
Příspěvky: 752
Registrován: 05 pro 2004 (ned), 16:19
Bydliště: Perníková chaloupka - Hamry

Další

Zpět na 5-Ohrozim

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron