Otázka na připojení

x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
x
Pravidla fóra
x
x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
Mnoho informací naleznete na webu http://www.pvfree.net
x
x

Otázka na připojení

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 9:46

Chtěl jsem se zeptat.. Míním se připojit k AP Domamyslice (až to bude možné). Soused se chce též připojit. Teď jsem připojen na AP Slavíčka. Chtěl to řešit tím, že by se koupil asus (pokud se nemýlím ve značce) a byli bychom připojeni přes lan jako klienti na ap. Potřeboval bych vědět, jestli to bude potřeba, když budu teď připojen na vzdálenost cca 250 m, nebo bychom mohli mít xi-626 (já už ji používám) a plechovky. Počítám, že budeme mít plechovky tak 10 m od sebe. Bydlíme v řadovkách (jen tak pro upřesnění. Jestli se nebudeme navzájem s těmi plechovkami rušit... :?:
moogr
 

Re: Otázka na připojení

Příspěvekod Karlos » 01 zář 2005 (čtv), 10:10

moogr píše:Chtěl jsem se zeptat.. Míním se připojit k AP Domamyslice (až to bude možné). Soused se chce též připojit. Teď jsem připojen na AP Slavíčka. Chtěl to řešit tím, že by se koupil asus (pokud se nemýlím ve značce) a byli bychom připojeni přes lan jako klienti na ap. Potřeboval bych vědět, jestli to bude potřeba, když budu teď připojen na vzdálenost cca 250 m, nebo bychom mohli mít xi-626 (já už ji používám) a plechovky. Počítám, že budeme mít plechovky tak 10 m od sebe. Bydlíme v řadovkách (jen tak pro upřesnění. Jestli se nebudeme navzájem s těmi plechovkami rušit... :?:

Kdyz budete jen 2 tak staci ovis,ale pokud vim tak se chce pripojit jeste dvorak,takze asi ten asus.A aby jste byli kazdej zvlast asi neklapne,kdyz jste v radovka budu urcite lepsi se spojit pres LAN nez kazdej zvlast.Bude vas s tama vic a tolik plechovek by nedelalo dobrotu a navic je to zbytecny, tolik radii kdyz jde jen jedno.Ale to sem ti taky nekolikrat rikal. :lol: :lol: 8)
Uživatelský avatar
Karlos
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 7611
Registrován: 28 pro 2003 (ned), 12:27
Bydliště: V práci

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 10:39

Nechci kupovat další věci, pokud to nebude nutné. Nevšimnul jsem si aktivity u Romana, takže zatím vím jen o sousedovi. Kromě toho, není ani na mapě. Od tebe rada, to jsou poloviční informace. Líbí se mi u tebe počtové funkce. Myslím jako několikrát a třikrát. Viz poslední téma. Smaže se a ty odpovíš znovu. Asi byl důvod to celé mazat. Kromě toho by musel Roman tahat kabel přes další dvě střechy (to by mohlo být tak 25m k němu do bytu). A ta domluva u sousedů... Takže?
moogr
 

Příspěvekod Karlos » 01 zář 2005 (čtv), 10:59

moogr píše:Nechci kupovat další věci, pokud to nebude nutné. Nevšimnul jsem si aktivity u Romana, takže zatím vím jen o sousedovi. Kromě toho, není ani na mapě. Od tebe rada, to jsou poloviční informace. Líbí se mi u tebe počtové funkce. Myslím jako několikrát a třikrát. Viz poslední téma. Smaže se a ty odpovíš znovu. Asi byl důvod to celé mazat. Kromě toho by musel Roman tahat kabel přes další dvě střechy (to by mohlo být tak 25m k němu do bytu). A ta domluva u sousedů... Takže?

To ze si tam mate dat jedno radio a spojit se pres LAN by te rekl kazdej tak nevim co se ti nelibi? :lol: 8)
A co ze je to 25m??To neni uz tvuj problem.
Uživatelský avatar
Karlos
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 7611
Registrován: 28 pro 2003 (ned), 12:27
Bydliště: V práci

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 11:10

Totálně mě to žere. Ptám se tady, protože soused mi ani pořádně nedokáže vysvětlit, co tu vlastně chce. Prvně přišel, že mi bude asi rušit signál, protože si chce koupit silnější anténu, než mám já a dát tam zesilovač. Dobrá nepochopil jsem. Mama si s tatou nedokážou představit, že se nám bude někdo hrabat v pc, aby to nastavil. Protože PC je v kanceláři... Vůbec nerozumím téhle problematice, ale pokud se nemýlím, tak se to ap semtam kousne, pak by me zajimalo, kdo se bude starat o restart.
Jestli tohle čte radekpv, mohl by mi odpovědět ? Prý se se sousedem domlouval. Že bych aspoň věděl, jak se to bude připojovat, kam se to dá atd., protože soused mi to nedokáže vysvětlit, když o tom taky nic neví...
moogr
 

Příspěvekod catman » 01 zář 2005 (čtv), 11:24

třeba by neškodilo počkat, až si to přečte někdo další a odpoví ti, když ti Karlosův názor nestačí.
Takže : pro připojení 2PC ti stačí např. Ovislink WL1120(cca 1400), má dva eth výstupy. Pokud potřebuješ připojit více klientů, dokoupíš 8portový switch (cca 500) a můžeš připojit 8 lidí. V případě, že očekáváš, že by jich bylo i víc, může to být 16portový switch.
Vzdálenost aktivních prvků ( PC-switch nebo switch-switch) může být max 100m. Připojení je vhodné realizovat právě co nejmenším počtem rádií, protože se sníží vzájemné rušení. Pokud se objeví více jak dva klienti vedle sebe, stejně bychom vás do tohoto řešení nutili :wink: .
Uživatelský avatar
catman
Správce sítě PVfree.net
Správce sítě PVfree.net
 
Příspěvky: 12211
Registrován: 10 dub 2004 (sob), 21:21
Bydliště: Špály 2

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 11:42

catman píše: Pokud se objeví více jak dva klienti vedle sebe, stejně bychom vás do tohoto řešení nutili :wink: .


To je mi jasné :D

Takže jednoduše...
1. Ten ovislink by měl (může) být v tomto případě venku, nebo vevnitř? (zvenku by byl kabel od antény k ovisu tak metr dlouhý, dostal by se tam i soused,kdyby se něco stalo,viz zatuhnutí. Kdyby vedl dovnitř, bylo by to tak 5m)
2. Když jsou tam 2 klieni, musí se nastavovat IP adresy na místě, nebo to udělá správce (člen rady sdružení), jakoby se každý člen nově připojoval ?
3. Zamrzává ten Ovislink? (proto se ptám i na uložení ovislinku, protože si nedokáži představit, jak se budeme navzájem vyhledávat, když někdo nebude doma a ono to zatuhne...)
4. A je nutné přehrávat kvůli tomu firmware? (samozřejmě jsem nikdy nedělal)
moogr
 

Příspěvekod catman » 01 zář 2005 (čtv), 12:52

může být klidně ve vodotěsné krabici na střeše - potřebuje ale napájení, trafo do 5m, jinak 220V přímo do krabice (spotřeba cca 5W )

na Ovislinku se nastaví servisní adresa, DHCPrellay atd. ( více ve vlákně přímo k Ovislinku ) a víckrát se do něho nemusí chodit.
Nezamrzává, ale záruku ti na to nedávám, zkušenosti z provozu s 8mi klienty na jednom rádiu jsou dostatečné a dá se tvrdit, že je to bez potíží. Pokud sousedí vaše střechy, klidně si tam můžeš do krabice vylézt i ty, když soused nebude doma :-P
S firmwarem je to v pohodě - pokud chceš, bude svoje rádio prodávat Lipizzaner, který ho vlastně nebude už potřebovat- zazvoň pod novým AP :wink: .
Uživatelský avatar
catman
Správce sítě PVfree.net
Správce sítě PVfree.net
 
Příspěvky: 12211
Registrován: 10 dub 2004 (sob), 21:21
Bydliště: Špály 2

Příspěvekod yenik » 01 zář 2005 (čtv), 13:12

Obrázek

Obrázek
yenik
 

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 13:26

Jé, pěkný obrázek, taky vyřeší spousty otázek. Díky

Ještě k příspěvku Catmana:

1. Jaká se nastavuje adresa DHCP Relay? (pročítám si nastavení ovise na režim klient z Catmanovy stránky : http://cbprostejov.catman.info/view.php ... 2005022101 )
Ta je libovolná, nebo mi bude přidělena, či co? (nebo tam budu zadávat ip adresu serveru dhcp AP-čka Domamyslice?)

2.Takže když to nastavím podle výše uvedeného návodu, vše by mělo fungovat, pak jen zažádat o zprovoznění sítě a internetu, jak je tomu při změně bezdrátové karty?

3. No a provozní teplota? Jestli na střeše neumrzne, nebo abych ho v létě chudáka moc nenažhavil...?
moogr
 

Příspěvekod catman » 01 zář 2005 (čtv), 14:09

až bude AP v provozu, pošleš email se všemi náležitostmi a dostaneš informace v odpovědi
Uživatelský avatar
catman
Správce sítě PVfree.net
Správce sítě PVfree.net
 
Příspěvky: 12211
Registrován: 10 dub 2004 (sob), 21:21
Bydliště: Špály 2

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 14:12

Dobře, díky.
moogr
 

Příspěvekod Karlos » 01 zář 2005 (čtv), 14:23

catman píše:pokud chceš, bude svoje rádio prodávat Lipizzaner, který ho vlastně nebude už potřebovat- zazvoň pod novým AP :wink: .

To uz je zamluveny a skoro prodany,takze asi tezko.
Uživatelský avatar
Karlos
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 7611
Registrován: 28 pro 2003 (ned), 12:27
Bydliště: V práci

Příspěvekod moogr » 01 zář 2005 (čtv), 14:29

Karlos píše:To uz je zamluveny a skoro prodany,takze asi tezko.


To mi nevadí, kvůli tomuhle otravuje soused, takže ať si to sežene, já do toho vrážet peníze nechci. Už tak budu muset koupit síťovku. I když jsou to jen dvě stovky, zrovna peníze jaksi nemám. Jen jsem chtěl docílit toho, abych si to mohl nastavit sám a neběhal mi někdo po bytě. Jinak pokud bych s tím měl potíže, ty rád pomůžeš, že, Karlos :wink:
moogr
 

Příspěvekod Karlos » 01 zář 2005 (čtv), 14:34

moogr píše:
Karlos píše:To uz je zamluveny a skoro prodany,takze asi tezko.


To mi nevadí, kvůli tomuhle otravuje soused, takže ať si to sežene, já do toho vrážet peníze nechci. Už tak budu muset koupit síťovku. I když jsou to jen dvě stovky, zrovna peníze jaksi nemám. Jen jsem chtěl docílit toho, abych si to mohl nastavit sám a neběhal mi někdo po bytě.

Tak za 1.sitovku sezenes za kilo aji min nekde.Jetou mozna jeste min.
2.nikdo k tobe chodit nemusi,natahnes kabel do sitovky a IP dostanes z DHCP serveru,
3.kdyz vytahnes wifi z PC tak se ti to aspon zrychli kousek,coz tobe se bude hodit.
4.A wifi muzes strelit aby si mel prachy,kdyz nemas.
moogr píše:Jinak pokud bych s tím měl potíže, ty rád pomůžeš, že, Karlos :wink:


Jo,tos uhodl. :lol:
Uživatelský avatar
Karlos
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 7611
Registrován: 28 pro 2003 (ned), 12:27
Bydliště: V práci

Další

Zpět na Otázky a odpovědi - NEAKTUALNI-UZAMČENO !!

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron