Stránka 1 z 2

Síť

PříspěvekNapsal: 20 zář 2005 (úte), 23:59
od zulu
Potřebuji pomoc a zkušenosti

Mám připojení venkovní sítě PVFree.net a chci ho rozvést k více PC.
Momentální zapojení:Anténa na střeše-->kabel-->karta xi626 v 1PC.
Chci ale signál rozvést ke třem PC a jednomu notebooku
--->PC(wifi nebo lan)- 1 dětský pokoj
Anténa-->kabel 6m--> ? --->PC(wifi nebo lan)- 2 dětský pokoj
--->PC)wifi nebo lan)- pracovna
--->NOTEBOOK (wifi) - možnost přenášení po domě
?=co použít za komponent -typ a zapojení
Má to někdo odzkoušené?
PC-- mohou být zapojeny na pevno kabelem nebo také bezdrátově(WIFI)
NOTEBOOK--musí být zapojen bezdrátově
Samozřejmě v každém PC musí být příslušná karta(LAN nebo WIFI)
Všechny počítače musí nezávisle přistupovat k venkovní síťi a
komunikovat mezi sebou.

Jedná se o domovní rozvod, takže vzdálenost tak do max.15 až 20m s
maximálně dvěma zdmi z cihel

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 2:13
od morpheus
switch (10/100 mbit/s) s osmi porty RJ-45 nebo spis kombinovany router/switch
propojeni utp kabelem

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 7:04
od romanmil
Nevysvětloval ti to náhodou už někdo :lol:

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 8:49
od zulu
Za odpovědi děkuji, takže jsem se nedozvěděl zase nic

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 9:30
od Aquinský
Mrkni sem: http://www.mironet.cz/DetailPage.asp?DPG=42614
Mělo by ro vyřešit Tvůj problém. Budeš muset vyměnit wifi-kartu za acces point (třeba Ovislink WL1120 cena: cca 1400,-Kč) Ten připojit k routeru a z něj rozvést k jednotlivým PC. Bude nejlepší, když router umístíš do místnosti, kde se budeš nejčastěji připojovat s notebookem. Vlny v pásmu 2,4 Ghz nerady procházejí zdí. Na nastavení IP adres apod. se raději zeptej na správci,zavináč,pvfree.net, ať neuděláš průser.

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 9:45
od radekpv
co si představuješ pod pojmem "Všechny počítače musí nezávisle přistupovat k venkovní síťi" ?

Rozhodni se, jestli chceš aby počítače měly IP adresy pvfree.netu (10.133....) nebo jestli bude pro tebe lepší, když budeš schovaný za NATem (z ajednou IP adresou).
Budeš potřebovat nějaké zařízení s wifi pro připojení se k síti pvfree.net, switch, a nějaké zařízení s wifi, které ti bude dělat tvou vlastní bezdrátovou síť (APčko). - nemusí to být nutně 3 kusy, switch může být integrován v některém z wifi zařízení.

Pokud jsou pro tebe sítě španělská vesnice, někoho si najmi, ať ti s tím pomůže/udělá.

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 10:08
od Návštěvník
Dík za odpovědi, konečně něco pořádného.
RADEKPV-adresu chci jen jednu, třeba stávající, ale pokud budou děcka
přípojena k síti a ja z noteb.budu chtít třeba do fóra,aby to šlo.

AQUINSKÝ-pokud by to tak fungovalo s OvisLinkem WL-1120AP bylo by
to super.
Údajně má přímo LAN výstupy i Wifi

Na sítě mám titul UB -(úplně blbý)-ptal jsem se v ANFO kde mě řekli cenu
okolo 8000Kč, což se mě zdá hodně

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 10:10
od zulu
Zapoměl jsem se zaregistrovat takže ANONIMNÍ je od ZULU

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 10:47
od catman
takže znovu a kapku názorněji:

AP ........ Anténa---OvislinkWL1120(clientmode) --------router+AP------PC1-PC4
rouer+AP může být třeba to, co psal Aquinský a slouží k NATu na vstupu ( +firewall, QoS, virtualserver a pod.) , k připojení kabelových klientů(4x) a pak k připojení bezdrátových klientů ( bude tedy v režimu AP )

:arrow: Ovislink je v režimu klient vůči našemu AP, dostaneš přidělenu IP adresu pro něj.
:arrow: router dostane od nás IP adresu pro WAN port podle MAC
na LAN portech a AP si nastavíš vlastní adresní rozsah ( 192.168.xx.xx )

:arrow: všechna zařízení se navenek ( vůči AP PVfree.net ) prezentují IP adresou, která je nastavena na WAN portu toho routeru.

:arrow: pokud chceš spustit speciání služby ( FTP, vnitřní WEB a pod.), musíš nastavit router ( např. 10.133.21.170:21 --> 192.168.1.3:21 )

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 10:57
od zulu
CATMAN-dík, taže jdu sehnat někde levný OvisLink WL-1120

Pokud mě něco nepůjde znovu se obrátím do fóra

KAŽDÝ MUSÍ NĚJAK ZAČÍNAT !!

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 11:00
od radekpv
Jedno možné řešení:
Asus wl500G (integruje fw, NAT, 4 portový switch) jako klient sítě pvfree.
Do switche si připojíte pomocí ethernetu PC . do jednoho portu switche připojit nějaký AP (ovis 1120AP?? - ) pro vytvoření wifi sítě v rámci domu.
náklady :
asus 2800,-
wifi Ap do 1500,- (pokud bude stačit jako anténa malý pendrek, )
kabely , koncovky ?? podle spotřeby

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 11:29
od zulu
Ale Asus WL-500b/g jste ve fóru----TECH HARDWERE-----ASUS WL-500b/g
popsali jako špatný, že se seká atd.

Čtu fórum denně

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 11:54
od Aquinský
radekpv píše: pro vytvoření wifi sítě v rámci domu

Já osobně nemám dobré zkušenosti s wifi v domovní síti. Lepší je sestava AP......router/switch.........PC přes UTP v tomto případě router/swich/wifi . Funguje to bez problémů a je to i levnější. Wifi karty jsou přece jen dražší než klasické síťové karty. Zulu by potřeboval minimálně dvě, když odečtu tu, kterou už má. V Obchůdečku na Ječmínkové mají síťovku REPOTEC 100/ 10 Mb, PCI za 125,- Kč.

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 12:16
od zulu
radekpv napsal:
pro vytvoření wifi sítě v rámci domu

Já osobně nemám dobré zkušenosti s wifi v domovní síti. Lepší je sestava AP......router/switch.........PC přes UTP v tomto případě router/swich/wifi . Funguje to bez problémů a je to i levnější. Wifi karty jsou přece jen dražší než klasické síťové karty. Zulu by potřeboval minimálně dvě, když odečtu tu, kterou už má. V Obchůdečku na Ječmínkové mají síťovku REPOTEC 100/ 10 Mb, PCI za 125,- Kč.

AQUINSKÝ--- myslí, že i toto připojení bez WIFI by mě stačilom--vše po kabelech i notebook
Napiš typy komponentů pokud s tím máš skušenosti, které chodí-zatím se jedná jen o 2PC a notebook

PříspěvekNapsal: 21 zář 2005 (stř), 13:11
od radekpv
zulu píše:Ale Asus WL-500b/g jste ve fóru----TECH HARDWERE-----ASUS WL-500b/g
popsali jako špatný, že se seká atd.

Čtu fórum denně


asi jsou tam fóra dvě :-)
IMHO je ASUS wl500g velmi spolehlivé zařízení a pro připojení domácí sítě (NATované) velmi vhodné - stačí mu jedna IP adresa, za kterou je schováno vše, regulace 1-84mW (0-19dB) (dá se tím uregulovat i 24dB anténa, pokud započítám svod koaxem). Funguje!!

Wifi v rozsáhlém domě jsem neinstaloval - bude to záležet na vzdálenostech (obvykle se v domě uvádí 50-100m, prakticky prý za 3. zdí není signál) Tady platí obecné - přímá viditelnost. možná by bylo vhodné dát AP někam "nahoru", přidat panelovou anténu(quad) a tuto nasměrovat šikmo dolů do prostoru, který je potřeba pokrýt.
tady stačí i regulace, kterou má ovis (10-17dB)