IP adresa a DHCP

x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
x
Pravidla fóra
x
x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
Mnoho informací naleznete na webu http://www.pvfree.net
x
x

IP adresa a DHCP

Příspěvekod beerman » 04 říj 2005 (úte), 13:49

Vysvětlí mi prosím někdo, proč je takový hřích, když má někdo nastavenou IP adresu natvrdo? Je tady řečeno v mnoha příspěvcích, že je to špatně, ale vysvětlení, jaký je vlastně rozdíl mezi tím, jestli je IP adresa pomocí DHCP přidělována automaticky nebo ji má někdo napsanou natvrdo, jsem zatím nikde nezahlédl.
Mohl bych si to samozřejmě nastudovat z odborné literatury, ale tady to bude rychlejší. Máme tu mnoho zkušených odborníků. :wink:
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Příspěvekod david » 04 říj 2005 (úte), 15:07

Třeba proto, že pokud se správce z jakéhokoliv důvodu rozhodne přečíslovat IP adresy, tak v případě DHCP se nemusíš o nic starat, a všechno běží jak má. Pokud to máš ale nastaveno natvrdo, tak může dojít ke konfliktu adres na síti a pak bude správce ztrácet čas hledáním problému, který by vůbec nemusel existovat.
Uživatelský avatar
david
Aktivně činný freeneťák
Aktivně činný freeneťák
 
Příspěvky: 1259
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15

Příspěvekod beerman » 04 říj 2005 (úte), 20:16

david píše:Třeba proto, že pokud se správce z jakéhokoliv důvodu rozhodne přečíslovat IP adresy, tak v případě DHCP se nemusíš o nic starat, a všechno běží jak má. Pokud to máš ale nastaveno natvrdo, tak může dojít ke konfliktu adres na síti a pak bude správce ztrácet čas hledáním problému, který by vůbec nemusel existovat.


Žádnej jinej důvod není?
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Příspěvekod catman » 04 říj 2005 (úte), 20:59

nepřidělávat práci správcům je snad dostatečný důvod !
Uživatelský avatar
catman
Správce sítě PVfree.net
Správce sítě PVfree.net
 
Příspěvky: 12202
Registrován: 10 dub 2004 (sob), 21:21
Bydliště: Špály 2

Příspěvekod radekpv » 04 říj 2005 (úte), 20:59

Ale to je sakra pádný důvod!!!! Až si jednou zkusíš přečíslovat větší síť/změnit default router/síťovou masku apod. tak to poznáš.
radekpv
 

Příspěvekod lyon667 » 04 říj 2005 (úte), 21:38

beerman píše:Žádnej jinej důvod není?


To ti jako nestaci????
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Příspěvekod beerman » 05 říj 2005 (stř), 7:46

Nechtěl jsem Vás naštvat, ale čekal jsem, že jsou i jiné důvody. Už několikrát se mi totiž stalo, že mi nebyla přidělena IP adresa od AP Šárka. Tak jsem ji zapsal ručně a velmi zajímavé bylo, že jsem při spuštění IE měl jen text "stránka není dostupná..." . Když jsem to zase dal na automatiku, tak to už po restartu šlo, a Internet fungoval, jak má. Tak jsem to znovu (na zkoušku) přepsal ručně a zkusil restart a IE a zase tam byl text "stránka není dostupná...". Tak jsem to zase vrátil na automatiku a bylo to v pořádku.
Já si myslím, že by to tak nemělo fungovat, ne? Mělo by to načítat Internetové stránky jak v případě přidělení adresy DHCP serverem, tak po ručním nastavení! :?:
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Příspěvekod lyon667 » 05 říj 2005 (stř), 9:30

Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Příspěvekod ondrag » 05 říj 2005 (stř), 9:36

lyon667 píše:Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!


Klid Lyone, Beerman je správce jedné malé firemní sítě... :twisted:
Uživatelský avatar
ondrag
Člen rady a skupiny správců
Člen rady a skupiny správců
 
Příspěvky: 8302
Registrován: 07 dub 2004 (stř), 23:36

Příspěvekod lyon667 » 05 říj 2005 (stř), 9:41

Hm to by me nenapadlo.. Zvlast kdyz zminil IE :)
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Příspěvekod beerman » 05 říj 2005 (stř), 9:45

ondrag píše:
lyon667 píše:Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!


Klid Lyone, Beerman je správce jedné malé firemní sítě... :twisted:

Jó chlapci, to už dávno není pravda... :cry:

No ne, ale když opíšu do nastavení IP adresy okamžitou přidělenou IP adresu, masku podsítě a bránu, tak by to snad mělo chodit, ne?
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Příspěvekod lyon667 » 05 říj 2005 (stř), 10:34

A co treba DNS server?
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Příspěvekod beerman » 05 říj 2005 (stř), 10:53

lyon667 píše:A co treba DNS server?

Že by mi něco uniklo? :oops: Už nepracuji v oboru dobré 3 roky! Přece jenom budu muset nahlédnout do odborné literatury. :idea:
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Příspěvekod Santa-Claus » 05 říj 2005 (stř), 16:49

beerman píše:
lyon667 píše:A co treba DNS server?

Že by mi něco uniklo? :oops: Už nepracuji v oboru dobré 3 roky! Přece jenom budu muset nahlédnout do odborné literatury. :idea:


Tak me napada, pred tremi lety nebylo DNS?
Uživatelský avatar
Santa-Claus
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1399
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Na Vyhlídce

Příspěvekod beerman » 05 říj 2005 (stř), 19:16

Možná bylo, ale asi jsem ho ke štěstí nepotřeboval. 8)
Uživatelský avatar
beerman
Pisálek
Pisálek
 
Příspěvky: 372
Registrován: 19 črc 2005 (úte), 7:27
Bydliště: Krokova 18, Prostějov

Další

Zpět na Otázky a odpovědi - NEAKTUALNI-UZAMČENO !!

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron