Stránka 1 z 2

IP adresa a DHCP

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 13:49
od beerman
Vysvětlí mi prosím někdo, proč je takový hřích, když má někdo nastavenou IP adresu natvrdo? Je tady řečeno v mnoha příspěvcích, že je to špatně, ale vysvětlení, jaký je vlastně rozdíl mezi tím, jestli je IP adresa pomocí DHCP přidělována automaticky nebo ji má někdo napsanou natvrdo, jsem zatím nikde nezahlédl.
Mohl bych si to samozřejmě nastudovat z odborné literatury, ale tady to bude rychlejší. Máme tu mnoho zkušených odborníků. :wink:

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 15:07
od david
Třeba proto, že pokud se správce z jakéhokoliv důvodu rozhodne přečíslovat IP adresy, tak v případě DHCP se nemusíš o nic starat, a všechno běží jak má. Pokud to máš ale nastaveno natvrdo, tak může dojít ke konfliktu adres na síti a pak bude správce ztrácet čas hledáním problému, který by vůbec nemusel existovat.

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 20:16
od beerman
david píše:Třeba proto, že pokud se správce z jakéhokoliv důvodu rozhodne přečíslovat IP adresy, tak v případě DHCP se nemusíš o nic starat, a všechno běží jak má. Pokud to máš ale nastaveno natvrdo, tak může dojít ke konfliktu adres na síti a pak bude správce ztrácet čas hledáním problému, který by vůbec nemusel existovat.


Žádnej jinej důvod není?

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 20:59
od catman
nepřidělávat práci správcům je snad dostatečný důvod !

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 20:59
od radekpv
Ale to je sakra pádný důvod!!!! Až si jednou zkusíš přečíslovat větší síť/změnit default router/síťovou masku apod. tak to poznáš.

PříspěvekNapsal: 04 říj 2005 (úte), 21:38
od lyon667
beerman píše:Žádnej jinej důvod není?


To ti jako nestaci????

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 7:46
od beerman
Nechtěl jsem Vás naštvat, ale čekal jsem, že jsou i jiné důvody. Už několikrát se mi totiž stalo, že mi nebyla přidělena IP adresa od AP Šárka. Tak jsem ji zapsal ručně a velmi zajímavé bylo, že jsem při spuštění IE měl jen text "stránka není dostupná..." . Když jsem to zase dal na automatiku, tak to už po restartu šlo, a Internet fungoval, jak má. Tak jsem to znovu (na zkoušku) přepsal ručně a zkusil restart a IE a zase tam byl text "stránka není dostupná...". Tak jsem to zase vrátil na automatiku a bylo to v pořádku.
Já si myslím, že by to tak nemělo fungovat, ne? Mělo by to načítat Internetové stránky jak v případě přidělení adresy DHCP serverem, tak po ručním nastavení! :?:

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 9:30
od lyon667
Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 9:36
od ondrag
lyon667 píše:Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!


Klid Lyone, Beerman je správce jedné malé firemní sítě... :twisted:

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 9:41
od lyon667
Hm to by me nenapadlo.. Zvlast kdyz zminil IE :)

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 9:45
od beerman
ondrag píše:
lyon667 píše:Protoze to evidentne nastavujes spatne.Ono jen nastavit adresu zdaleka nestaci. Proto pouzivej DHCP!


Klid Lyone, Beerman je správce jedné malé firemní sítě... :twisted:

Jó chlapci, to už dávno není pravda... :cry:

No ne, ale když opíšu do nastavení IP adresy okamžitou přidělenou IP adresu, masku podsítě a bránu, tak by to snad mělo chodit, ne?

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 10:34
od lyon667
A co treba DNS server?

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 10:53
od beerman
lyon667 píše:A co treba DNS server?

Že by mi něco uniklo? :oops: Už nepracuji v oboru dobré 3 roky! Přece jenom budu muset nahlédnout do odborné literatury. :idea:

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 16:49
od Santa-Claus
beerman píše:
lyon667 píše:A co treba DNS server?

Že by mi něco uniklo? :oops: Už nepracuji v oboru dobré 3 roky! Přece jenom budu muset nahlédnout do odborné literatury. :idea:


Tak me napada, pred tremi lety nebylo DNS?

PříspěvekNapsal: 05 říj 2005 (stř), 19:16
od beerman
Možná bylo, ale asi jsem ho ke štěstí nepotřeboval. 8)