Domácí síť

x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
x
Pravidla fóra
x
x
FAQ - Často kladené otázky a odpovědi - forum je zamčeno pro neaktuálnost informací.
dotazy posílejte na spravci@... nebo rada@... ....@pvfree.net
Mnoho informací naleznete na webu http://www.pvfree.net
x
x

Domácí síť

Příspěvekod URIEL » 09 lis 2006 (čtv), 22:26

Zdravím všechny
Rád bych si vytvořil domácí síť a rád bych, aby mi fungovaly doma počítače nezávisle na sobě. Chtěl bych k tomuto použít router s wifi, jelikož bych rád využil i notebook. Momentálně mám síť pomocí síťových karet a switchů, ale to vše je k netu připojeno přes jeden PC, který má svoji "síťovku" a MAC evidovanou v pvfree.net. Jedná se mi o to, aby děti, pokud chtějí vstoupit na internet zbytečně nezapínali druhý PC, aby se mohli připojit. A také pro moji práci na notebooku, abych byl nezávislý. Poradí mi někdo, zda jsou moje nároky zrealizovatelné a event.jaké zařízení (router) si k tomuto pořídit? Samozřejmě a jednoznačně je to pouze a jen pro použití pro jednu, tudíž moji domácnost !!! Prý na routeru se dá nastavit pro wifi jen jeden přístup a to samozřelmě můj.
Dík za všechny odpovědi
URIEL
URIEL
 

Příspěvekod abrandecky » 09 lis 2006 (čtv), 23:01

To samé mám za úkol vyřešit u jednoho stávajícího člena. Kdo by měl jiný návrh, tak sem s ním...

varianta s překladem adres
prní varianta:
Nějaké povolené zařízení s regulací pro připojení k AP s NATem (škoda, že Asus WL-HDD takto nefunguje), za ním nějaké wifi pro domácí použití (Ovis), který by dělal domácí AP (v IP rozsahu domácí sítě) pro notebook připojovaný na něj přes wifi, a zároveň by k Ovisu byl připojený stacionární PC (také v IP rozsahu domácí sítě)

druhá varianta:
Za současné wifi zařízení nasadit router, na kterém bude běžel NAT (v IP rozsahu domácí sítě), za ním stacionární PC (v IP rozsahu domácí sítě) a např. Ovis, který by byl jako AP pro domácí síť pro notebook (také v IP rozsahu domácí sítě), který by se na Ovise připojoval přes wifi
Nebo ještě jednodušeji - za současné wifi připojit wifi router

varianta bez překladu adres
zapojit do současného wifi další wifi, které by dělalo AP a na které by se připojil notebook bezdrátově. Všechny zařízení by měli IP z rozsahu PVfree, všechny sdílené adresáře by byli vidět i zvenku :?

Pokud chceš připojit notebook jen přes Ethernet, stačí Ti jen switch a žádost o připojení pro notebook
abrandecky
 

Příspěvekod Santa-Claus » 09 lis 2006 (čtv), 23:12

abrandecky píše:všechny sdílené adresáře by byli vidět i zvenku :?


imho jen v ramci jednoho ap... routery to zahazuji
Uživatelský avatar
Santa-Claus
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1399
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Na Vyhlídce

Příspěvekod lyon667 » 09 lis 2006 (čtv), 23:58

Sdileni pouziva jen blazen...
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Domácí síť

Příspěvekod URIEL » 10 lis 2006 (pát), 0:05

...jsem připojen přes LAN. Chci jen jednu IP do internetu, resp.mi stačí. Mám nějaké info, jak zhruba na to. Inet půjde do routeru (doma)a odtud LANem (ethernet) do dvou PC a přes Wifi do notebooku. Jedná se mi spíš o to, zda neporuším stanovy pvfree.netu. Musím také oznámit změnu MAC adresy, pokud se nepletu, protože mám nahlášenou síťovku. Také bych se rád dozvěděl, který router s wifi je dobrý a bezproblémový.
Dík za info
URIEL
URIEL
 

Příspěvekod abrandecky » 10 lis 2006 (pát), 8:10

lyon667 píše:Sdileni pouziva jen blazen...


pro BFU je to nejsnazší cesta, než instalovat FTP server či něco jiného

(možná jsi to měl upřesnit více... jen blázen používá Windows a těch je 90%)

2URIEL: pokud možno, osobně bych bral něco od Asuse. Zkusím prostudovat Asus Wl-520g Deluxe.
Stanovy neporušíš, pokud je to v jedné domácnosti. Určitě by jsi nebyl první, kdo by to tak měl
abrandecky
 

Příspěvekod catman » 10 lis 2006 (pát), 13:00

ad LAN:

potřebuješ v zásadě několik komponent:
-WiFi pro připojení (povolen Asus WL500g, WL-HDD, Compex 54
- router pro oddělení domácí sítě
-switch pro počítače na drátové LAN
-WiFi jako domácí vysílač pro bezdrátovou LAN
Je prakticky jedno, zda ty zařízení pořídíš jako vše v jednom nebo každé zvlášť.

Příklad1: AsusWL500g jako klient proti PVfree( zapnutý NAT), k tomu nějaká WiFi pro domácí vysílání po baráku/bytě . Switch, který je v Asusu, využiješ pro domácí LAN .

Příklad2: Asus WLHDD jako klient proti PVfree, za tím je nějaký HWrouter (např.Edimax 6104), který obsahuje většinou i switch a k tomu nějaká domácí WiFi pro domácí vysílání po baráku/bytě .

Příklad3: Compex54 jako klient pro PVfree, za ním je HWrouter, který obsahuje i WiFi v režimu AP pro domácí vysílání . Takový router může být např. nějaký Asus, Edimax a řada dalších výrobců.

Na klientské WiFi pro připojení do sítě PVfree se vztahuje omezení na vybrané typy - viz článek na webu. Pro použití domácíhoi vysílače není stanoveno žádné omezení, nicméně vyber si typ, který ti umožní omezit připojené klienty, aby se ti nepřipojovali sousedi a pak by ses divil objemu stažených dat atd. Ve případě1 platí to, že do registrace v databázi uvádíš pouze MAC toho Asusu, který sám NATuje, v případě 2a3 uvádíš MAC rádia a jako MAC uživatele uvedeš MAC toho routeru. Toto povídání neuvažuje případ, kdy celou věc dokáže zařídit i počítač s dvěmi WiFi kartami, jednou síťovkou a k tomu switch...ale co ta spotřeba :-( .

ad sdílení:
sdílení adresářů pod Windows je rizikové a nedoporučuje se. Rozumnější je nainstalovat si a spustit FTP server, kde můžeš kvalitně řídit oprávnění uživatelů ke složkám atd. Já například používám Userv, ale na internetu jich najdeš jistě hodně a dokonce i jako freeware. www.stahuj.cz www.studna.cz www.slunecnice.cz atd.
Uživatelský avatar
catman
Správce sítě PVfree.net
Správce sítě PVfree.net
 
Příspěvky: 12202
Registrován: 10 dub 2004 (sob), 21:21
Bydliště: Špály 2

Re: Domácí síť

Příspěvekod david » 10 lis 2006 (pát), 14:46

URIEL píše:...jsem připojen přes LAN. Chci jen jednu IP do internetu, resp.mi stačí. Mám nějaké info, jak zhruba na to. Inet půjde do routeru (doma)a odtud LANem (ethernet) do dvou PC a přes Wifi do notebooku. Jedná se mi spíš o to, zda neporuším stanovy pvfree.netu. Musím také oznámit změnu MAC adresy, pokud se nepletu, protože mám nahlášenou síťovku. Také bych se rád dozvěděl, který router s wifi je dobrý a bezproblémový.
Dík za info
URIEL


Kluci, mám pocit, že jste přehlédli informaci, že je připojený přes LAN.

Takže v to případě ti stačí, když si pořídíš nějaký router s WIFI (asus wl-500g, wl-500gP, apod.), ale může to být jakékoliv jiné zařzení, které bude splňovat tvoje požadavky. Žádné omezení ze strany PVFREE se na toto zařízení nevztahuje, protože to nebude přijímač, ale pouze tvoje osobní AP v bytě, pro přístup z notebooku.
Asusy mají výhodu, že mají vše potřebné. Mají switch pro připojení více PC po drátu a taky mají omezení přístupu přes wifi, jak o něm psal Catman, aby se ti tam nenapíchl nějaký soused :-)
Na tom domácím routeru taky můžeš naklonovat MAC adresu toho PC, které je už připojeno a pak ani nemusíš dávat žádnou žádost o připojení a všechno ti bude fungovat.

Já osobně mám doma naprosto stejnou síť a mám Asus wl-500g Premium. Funguje to spolehlivě a bez problému.
A navíc k tomu asusu můžeš připojit i tiskárnu, která se pak bude tvářit jako síťová tiskárna :-)
Uživatelský avatar
david
Aktivně činný freeneťák
Aktivně činný freeneťák
 
Příspěvky: 1259
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15

Re: Domácí síť

Příspěvekod abrandecky » 10 lis 2006 (pát), 15:52

david píše:Já osobně mám doma naprosto stejnou síť a mám Asus wl-500g Premium. Funguje to spolehlivě a bez problému.

Podle mne stačí wl-520g. Funkčně pro domácí AP nabízí téměř to samé jako wl-500g Premium, navíc je o 1.000,- levnější
abrandecky
 

Příspěvekod morpheus » 10 lis 2006 (pát), 16:24

david to popsal presne, jen doplnim informaci pro pripad, ze pozadujes aby naklady na porizeni byly minimalizovany...

pokud nutne netrvas na tom, aby zarizeni umelo routovat:
tak ti postaci napr. obyc. ovislink wl 5460 nebo ovislink wl 1120 (jednu 1120ku nabizel nedavno v bazarku kaspel).

pokud potrebujes routovat:
tak v dobrem pomeru cena/vykon ti postaci napr. asus wl 520g jak radi abrandecky nebo obecne libovolne wifi zarizeni ktere umi routovat
Uživatelský avatar
morpheus
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 3795
Registrován: 16 srp 2005 (úte), 9:41

Příspěvekod david » 10 lis 2006 (pát), 20:11

Asus wl-520g Deluxe může být taky, ale nemá USB, takže se k němu nedá případně připojit tiskárna nebo HDD.
Uživatelský avatar
david
Aktivně činný freeneťák
Aktivně činný freeneťák
 
Příspěvky: 1259
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15

Domácí síť

Příspěvekod URIEL » 11 lis 2006 (sob), 9:33

Dík za všechny odpovědi. Snad to teď zvládnu. Pořád ještě váhám nad tím, zda-li mám koupit router s wifi, nebo jen LANovej. Je o polovic levnější. Slyšel jsem, že wifi má problém projít dvěma zdi a potom by mi to bylo docela nanic. Právě z obýváku do ložnice mám dvě zdi. Ještě to budu muset zvážit. Je to s wifi pohodlnější, ale prý nesmí být moc překážek.
čus
URIEL
URIEL
 

Příspěvekod morpheus » 11 lis 2006 (sob), 13:57

v panelaku nebyva problem, problem byva s prickami ze sadrokartonu (bublinky a kmitajici molekuly vody)
Uživatelský avatar
morpheus
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 3795
Registrován: 16 srp 2005 (úte), 9:41

Příspěvekod Badla » 11 lis 2006 (sob), 15:29

morpheus píše:v panelaku nebyva problem, problem byva s prickami ze sadrokartonu (bublinky a kmitajici molekuly vody)


dovolim si zasadne nesouhlasit - panel je plny zeleza, takze je to idealni faradayova klec ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Faradayova_klec )... pres sadrokartonove pricky projde signal na pendreky i pres 4 pricky... sice uz je to o hubu, ale pro pripojeni treba tiskarny v praxi bezne pouzivane reseni... zkus si pres dva panelakovy preklady propojit dve wifiny na pendrek :roll:
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6083
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Příspěvekod morpheus » 11 lis 2006 (sob), 17:22

a jo, beru zpet, ve vetsine panelaku to bude jako jizda pendolinem ;-)

bude zalezet na konkretnim slozeni materialu, v panelaku kde jsem driv bydlel signal prosel bez problemu pres 3-4 desitkovy steny
a u kamarada prave v pripade sadrokartonu byl velky problem...
Uživatelský avatar
morpheus
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 3795
Registrován: 16 srp 2005 (úte), 9:41

Další

Zpět na Otázky a odpovědi - NEAKTUALNI-UZAMČENO !!

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron