Poruchy a výpadky

Přístupový bod uprostřed Vrahovic

Poruchy a výpadky

Příspěvekod Franta61 » 29 srp 2006 (úte), 22:22

Pro zápis poruch a výpadků.
Franta61
 

Příspěvekod Galileo » 18 zář 2006 (pon), 11:38

V sektoru rokycanyZ se občas "zasekne" karta wlan1. Vypozoroval jsem, že se to většinou stane po odpojení nějakého klienta.
Dnes se to stalo asi v 11:02. Je to vidět zde: http://10.133.0.54/hotsanic/iwconf/wlan1.html
Mohl by se na to někdo prosím podívat?
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod Galileo » 18 zář 2006 (pon), 16:36

Galileo píše:V sektoru rokycanyZ se občas "zasekne" karta wlan1. Vypozoroval jsem, že se to většinou stane po odpojení nějakého klienta.
Dnes se to stalo asi v 11:02. Je to vidět zde: http://10.133.0.54/hotsanic/iwconf/wlan1.html
Mohl by se na to někdo prosím podívat?

Tak mě napadlo, jestli by nemohl být problém v použítých kanálech.
Východní sektor rokycan má stejný kanál jako One.
Navíc je zde husto i od ostatních ISP.
Zeleně jsem zkusil udělat návrh změn.
Teď je v "západní" části:
- SSID: "svornosti.pvfree.net" Channel: 3
- SSID: "one.pv.czfree" Channel: 7
- SSID: "rokycanyZ.pvfree.net" Channel: 5 (návrh 11)
"východní" část:
- SSID: "rokycanyV.pvfree.net" Channel: 7 (návrh 9)
- SSID: "hrazky.pvfree.net" Channel: 9 (návrh 5)
- SSID: "achp.pvfree.net" Channel: 11 (návrh 3 nebo 5)
Ještě jsem chytil AP ostatních ISP.
Nevím ale kde jsou umístěná a jak moc by mohly ovlivňovat AP:
- SSID: "silinet_1" Channel: 2
- SSID: "silinet_54" Channel: 13
- SSID: "silinet_58" Channel: 11
- SSID: "se2vra" Channel: 9
- SSID: "se3vra" Channel: 5
- SSID: "se4vra" Channel: 1 (asi Infos - Vrahovice kostel)
- SSID: "JETNET_vr1" Channel: 2
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod Galileo » 20 zář 2006 (stř), 22:32

Tak vypadá to, že problém dělala stará verze sedla. Karlos dnes nahrál aktuální verzi a zapojil skript na automatický reset karty pokud nejsou asociovaní žádní klienti.
Zatím to běží bezvadně. :)
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod Badla » 20 zář 2006 (stř), 22:52

Galileo píše:Tak vypadá to, že problém dělala stará verze sedla. Karlos dnes nahrál aktuální verzi a zapojil skript na automatický reset karty pokud nejsou asociovaní žádní klienti.
Zatím to běží bezvadně. :)


skript chybi treba jeste na kostelecka.pvfree.net ... v poslednich cca 14 dnech jsem musel kartu uz min. 5x resetovat timhle, pak to nabehlo :(
Kód: Vybrat vše
iwpriv wlanX reset 1
Uživatelský avatar
Badla
Kontrolor sdružení
Kontrolor sdružení
 
Příspěvky: 6084
Registrován: 10 kvě 2005 (úte), 10:19
Bydliště: Italská 4

Příspěvekod Karlos » 21 zář 2006 (čtv), 7:22

Badla píše:
Galileo píše:Tak vypadá to, že problém dělala stará verze sedla. Karlos dnes nahrál aktuální verzi a zapojil skript na automatický reset karty pokud nejsou asociovaní žádní klienti.
Zatím to běží bezvadně. :)


skript chybi treba jeste na kostelecka.pvfree.net ... v poslednich cca 14 dnech jsem musel kartu uz min. 5x resetovat timhle, pak to nabehlo :(
Kód: Vybrat vše
iwpriv wlanX reset 1

Uz je tam.
Uživatelský avatar
Karlos
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 7611
Registrován: 28 pro 2003 (ned), 12:27
Bydliště: V práci

Příspěvekod Galileo » 09 říj 2006 (pon), 0:39

Dnes večer jsem trošku zkoušel měnit kanály AP ve Vrahovicích. Zarazilo mě totiž, že signál hodně kolísí.
Snažil jsem se na východní sektor rokycan dát jiný kanál, než je na One a udělat pokud možno co největší odstupy mezi kanály AP.
Vypadá to, že jsem našel poměrně dobré nastavení.
Mám však měření jen od sebe a od Edisona. Je možné, že po těchto změnách naopak někdo bude mít spojení horší.
Výchozí stav: ACHP 11, rokycanyV 7, rokycanyZ 5, hrazky 9
Konečný stav: ACHP 3, rokycanyV 5, rokycanyZ 11, hrazky 1
Zatím je to jen nastaveno na kartách, setnet jsem neměnil.

Rozdíl je pěkně zřetelný na přiloženém obrázku z programu AP-test2.
Nahoře je signál z mého asuse připojeného na západní sektor. Dole je asus Edisona z východního sektoru:
Obrázek
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod ondrag » 09 říj 2006 (pon), 8:27

Galileo píše:Rozdíl je pěkně zřetelný na přiloženém obrázku z programu AP-test2.


jj, aby nebyl... Po změně kanálu kartě ujede výkon ;) - takže tě asi musím zklamat.

Zkus teď nastavit korektně výkon jak byl před změnou kanálu:
Kód: Vybrat vše
iwconfig wlan0 txpower XXX fixed
Uživatelský avatar
ondrag
Člen rady a skupiny správců
Člen rady a skupiny správců
 
Příspěvky: 8287
Registrován: 07 dub 2004 (stř), 23:36

Příspěvekod Galileo » 09 říj 2006 (pon), 13:42

ondrag píše:
Galileo píše:Rozdíl je pěkně zřetelný na přiloženém obrázku z programu AP-test2.


jj, aby nebyl... Po změně kanálu kartě ujede výkon ;) - takže tě asi musím zklamat.

Zkus teď nastavit korektně výkon jak byl před změnou kanálu:
Kód: Vybrat vše
iwconfig wlan0 txpower XXX fixed

Aha, to jsem netušil.
Nicméně udělal jsem měření znovu a nějaké zlepšení je opravdu viditelné. Není to sice žádný zázrak, ale vychází mi z toho, že rozdíl dvou kanálů mezi jednotlivými sektory AP je málo.

Posuďte sami (viz. čísla na vodorovné ose):
30 - nastaven výkon V i Z dle setnet: iwconfig wlan0 txpower 190 fixed
100 - změněn kanál rokycanyV na 9, tj. 2 kanály od západu (11), nastaven výkon 190
150 - změněn kanál rokycanyV na 5, tj. 6 kanálů od západu (11), nastaven výkon 190
Obrázek
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod david » 09 říj 2006 (pon), 16:10

Davej ale taky pozor, at nekomu nevlezes na kanal. Na Rokycanech je pekne husto, takze se mrkni, co je volny, jestli vubec.
Uživatelský avatar
david
Aktivně činný freeneťák
Aktivně činný freeneťák
 
Příspěvky: 1259
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15

Příspěvekod Galileo » 09 říj 2006 (pon), 16:39

david píše:Davej ale taky pozor, at nekomu nevlezes na kanal. Na Rokycanech je pekne husto, takze se mrkni, co je volny, jestli vubec.

No husto tam je. Zatím je to jen pokus.
Ale předtím měly rokycanyV stejný kanál jako One (7), tak teď alespoň nelezeme sami sobě.
Kanály, které jsem našel něčím obsazené jsem psal o pár příspěvků dřív, ale nevím co je to a kde je to, tak je obtížné se podle toho nějak řídit.
Víte někdo, kde jsou ty AP?
- SSID: "silinet_1" Channel: 2
- SSID: "silinet_54" Channel: 13
- SSID: "silinet_58" Channel: 11
- SSID: "se2vra" Channel: 9
- SSID: "se3vra" Channel: 5
- SSID: "se4vra" Channel: 1 (asi Infos - Vrahovice kostel)
- SSID: "JETNET_vr1" Channel: 2
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Příspěvekod ondrag » 09 říj 2006 (pon), 17:19

david píše:takze se mrkni, co je volny


... a teď tu o Perníkové chaloupce :lol:


Podívej se jestli existují kanály, kde je méně než 7 APček... :?

Ale je to v principu zbytečné, scanování, NetStumbler a spol. už nemají smysl - ve vzduchu je spousta ad-hoc, bridge a skrytých essid sítí - takže jedině pokus-omyl...
Uživatelský avatar
ondrag
Člen rady a skupiny správců
Člen rady a skupiny správců
 
Příspěvky: 8287
Registrován: 07 dub 2004 (stř), 23:36

Příspěvekod lyon667 » 09 říj 2006 (pon), 18:11

Jakztakz se da jeste pouzit Kismet ;)
Uživatelský avatar
lyon667
Emeritní správce
Emeritní správce
 
Příspěvky: 4508
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15
Bydliště: Somewhere out in space

Příspěvekod david » 09 říj 2006 (pon), 20:07

ondrag píše:
david píše:takze se mrkni, co je volny


... a teď tu o Perníkové chaloupce :lol:


Podívej se jestli existují kanály, kde je méně než 7 APček... :?

Ale je to v principu zbytečné, scanování, NetStumbler a spol. už nemají smysl - ve vzduchu je spousta ad-hoc, bridge a skrytých essid sítí - takže jedině pokus-omyl...


Tak aspon to, co je nejdal, nebo je slyset nejmin 8)
Uživatelský avatar
david
Aktivně činný freeneťák
Aktivně činný freeneťák
 
Příspěvky: 1259
Registrován: 10 pro 2003 (stř), 11:15

Příspěvekod Galileo » 10 říj 2006 (úte), 10:15

Galileo píše:
Galileo píše:Rozdíl je pěkně zřetelný na přiloženém obrázku z programu AP-test2.

Není to sice žádný zázrak

Takže všechno beru zpět. Opravdu žádný zázrak se nekoná!
Zde jsem předvedl zářný příklad přesného vyhodnocení nepřesných čísel. Ty výkyvy signálu na grafu totiž nejsou způsobeny (ne)kvalitou signálu, ale zkrátka a jednoduše chybou programu. :D
Signál je pořád zhruba stejný ať kanály měním jak chci.
Ten program totiž zobrazí hodnoty z prvního AP, které naskenuje a ne z toho, které je zadané v políčku AP. Mě bylo pořád divné, že to skáče mezi dvěma tak moc rozdílnými hodnotami. A to jen scan vypsal jako první opačný sektor AP, který je asi o 20 dB slabší. :?
Uživatelský avatar
Galileo
Člen skupiny správců sítě
Člen skupiny správců sítě
 
Příspěvky: 1838
Registrován: 09 pro 2004 (čtv), 15:42
Bydliště: Prostějov

Další

Zpět na 54 - Vrahovice-Rokycany

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron